Workshops

– Workshop Natuurkunstwerk
Artizone natuurworkshopVan april tot en met november is er van alles te zien en te vinden in de natuur. Alles heeft zijn eigen vorm, kleur en grootte. Dit zijn ideale uitgangspunten om er iets creatiefs mee te doen en bijvoorbeeld een natuurkunstwerk van en mee te maken.
De workshop ‘Natuurkunstwerk’ is een creatieve/kunstzinnige en educatieve activiteit die geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen. 
In deze workshop gaan we het bos of het park in en zoeken een geschikt plekje om daar onze natuurkunstwerken te maken. Dat zullen gebiedjes zijn van elk ongeveer 1 vierkante meter. Daarna verzamelen we bladeren, takjes, bloemetjes of vruchtjes om daar een prachtig kunstwerkje mee te maken.
In de workshop wordt ook veel informatie gegeven over de soorten planten, wilde bloemen, bomen en struiken die we tegenkomen.
Er wordt door de workshopleiding gezorgd voor een gezellige en veilige sfeer zodat iedereen met veel plezier en enthousiasme kan meedoen. De workshop duurt ongeveer 1,5 uur en aan het eind worden de kunstwerken vastgelegd op de foto.

– Workshop Kinderbushcraft

Voor deze workshop trek je kleren en schoenen aan die vies mogen worden want we gaan een hele ochtend of middag de natuur in (bij voorkeur een natuurgebied in de buurt). Een rugzak neem je ook zelf mee. We wijken van de wandelpaden af en gaan in koppeltjes een schuilhut bouwen. Onderweg leren we te observeren, welke dieren, planten en bomen je tegenkomt, wat je uit de natuur kunt eten enz. Aan het eind leer je vuur te maken zonder lucifer of aansteker en gaan we rond het vuur dat we gemaakt hebben lekkere stokbroodjes bakken en opeten. Ooit wel eens gehoord van ‘oermoes’? Wie het wil proberen mag het op zijn/haar broodje doen.

– Workshop Muziekinstrumentjes maken van natuurlijke materialen

De workshop ‘zelf muziekinstrumenten maken en bespelen’ is een creatieve activiteit die geschikt is voor kinderen van 8 – 12 jaar met ouder, verzorger of begeleider.

In deze workshop maken de kinderen met een klein beetje hulp van hun ouder of begeleider kleine instrumentjes van natuurlijke materialen. Uitgangspunt hierbij is een stuk bereklauwstengel dat met gekleurd katoendraad naar eigen smaak versierd wordt. Mogelijke muziekinstrumentjes die gemaakt kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

Instr-01Fluitje
Gitaartje
Kalimba (duimpiano)
Harpje
Ratel
Rasp
Shaker
Claves


Er wordt door de workshopleiding gezorgd voor een gezellige en veilige sfeer zodat iedereen met veel plezier en enthousiasme kan meedoen. De workshop duurt ongeveer 2 uur en aan het eind worden de instrumentjes echt gebruikt en spelen we enkele bekende liedjes. Spelenderwijs leren de kinderen hierbij ritmisch muziek te maken.

De stevige muziekinstrumentjes die de kinderen maken kunnen nog vaak gebruikt worden, bijv. in de muziekles op school. Door de mooie versieringen zijn het ook unieke kunstwerkjes die een speciaal plekje in de klas of thuis verdienen en waar de kinderen met trots op terug zullen kijken.

– Workshop Rainsticks
RainsticksEen rainstick is van oudsher een zuid-amerikaans instrument, maar wordt ook in vele andere culturen gebruikt door sjamanen om er bijvoorbeeld regen mee op te roepen of kwade geesten te verdrijven. Oorspronkelijk maakten de indianen de rainstick van de Quisca cactus, die groeit in de Atakama woestijn aan de voet van de Andes.
In Nederland kunnen we een rainstick maken van een plant die hier in de natuur langs (spoor)wegen en akkers voorkomt, namelijk de Kaukasische (of Reuzen) bereklauw. De inheemse bereklauw is veel kleiner van formaat en niet geschikt om er rainsticks van te maken.

De Workshop ‘Rainsticks’ is een gezellige en leuke activiteit voor kinderen van 8 – 14 jaar met hun ouder, verzorger of begeleider. Elke rainstick is uniek. Je kunt een rainstick maken voor jezelf of je kunt het iemand als cadeau geven. Je kunt het ook op school gebruiken voor in de muziekles. Een mooi versierde rainstick is een echt kunstwerk, waar je na een middag werken met recht trots op kunt zijn.
De workshop is inclusief materialen en gebruik van gereedschap en duurt ongeveer een dagdeel (4 uur).

– Workshop Dromenvanger maken van natuurlijke materialen

We gaan het park of natuurgebied in om natuurlijke materialen te verzamelen voor het maken van een dromenvanger.

– Workshop Pronkboon in prachtpot

WS pronkboon-lr

In deze workshop gaan we een klein bloempotje mooi versieren om daarna een pronkboon erin te stoppen om te ontkiemen.

De Pronkboon is een bijna vergeten groente en de naam zegt het al een beetje: je kunt ermee pronken. Want als je de boon goed verzorgt dan kan hij wel 3 meter hoog worden en bloeit met prachtige rode vlinderbloempjes in trossen. Eén plant kan wel een karrenvracht vol peulen/bonen opleveren. Als je de fraai gevlekte bonen laat drogen dan kun je deze bijvoorbeeld aan een ketting rijgen. Van de oogst kun je zelfs meerdere kettingen maken zodat je die als cadeau kunt geven aan je beste vrienden of vriendinnen.

De pronkboon is een sterke plant, heeft weinig last van ziekten (dus maakt bestrijdingsmiddelen overbodig) en kan tegen ruwe weersomstandigheden. De plant is in staat om stikstof in de grond te binden en heeft dus minder meststoffen nodig om te groeien (dus minder bodemvervuiling).

De pronkboon heeft een meer uitgesproken smaak dan de gewone snijboon. Hij is bovendien zeer voedzaam (veel eiwitten).

– Workshop Collage maken van vindsels uit de natuur

In deze workshop gaan we naar het park of natuurgebied om daar materialen uit de natuur te vinden en te verzamelen. Van de vindsels maken we dan een mooie collage en plakken die op een schildersdoek om aan de muur te hangen, een echt natuur-kunstwerk dus.

– Workshop Natuurfresco’s op hout maken

NatuurfrescoKies enkele van je favoriete natuur plaatjes (dieren of planten) en we maken samen een mooie fresco afbeelding ervan op een schijf hout.

 

 

 

 


– Workshop Natuur Dagboek maken

We gaan een dagboek leren maken van de bijzondere natuurbelevenissen die je hebt meegemaakt of van mooie natuurvoorwerpen die je bent tegengekomen in de natuur. In deze workshop gaan we natuurlijk ook even de natuur in om de eerste voorbeelden op te tekenen.

– Workshop Kalligraferen met ganzenveer en walnootinkt

Vroeger schreef men nog met een veer en inkt. Vaak gebruikte men een ganzenveer en walnootinkt, echte middelen uit de natuur. In deze workshop leer je hoe je met een ganzenveer kunt kalligraferen oftewel sierlijk schrijven.

 

disclaimer: Alle content © 2022 Atelier Artizone